Akikről mi is megemlékezünk…

A szabadkai 52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat immár 3. alkalommal emlékezett meg Buzetzky Ferenc cserkésztisztről. A zentai úti temetőben a központi megemlékezés után, 2017. november 2.-án 16 órakkor vette kezdetét a rendezvény Buzetzky Ferenc cserkésztiszt sírjánál.

Az egybegyűlt cserkészek elénekelték a cserkészindulót, majd meghallgathatták Pintér Attila őrsvezető előadásában Sík Sándor: Belenéztem a napba című versét. Popov Tihomir cserkésztiszt Sík Sándor: A magyar cserkészvezetők könyvéből olvasott fel idézetet a cserkészhivatásról. Ezt követte Farkas Zsuzsanna beszéde, amelyben ismertette a jelenlévőkkel Buzetzky Ferenc cserkésztiszt életútját és cserkészmunkásságát.

Buzetzky Ferenc cserkésztiszt 1908-ban született Szabadkán, és 1924-ben alakította meg a szabadkai cserkészcsapatot. Az ő lelkes és önzetlen munkájának köszönhetően 1924 és 1944 között folyamatosan működött cserkészcsapat Szabadkán. A dunai kerület vezetőjeként Buzetzky Ferenc számos nagytábort, kirándulást és vezetőképzőtábort tartott Vajdaságban. Jó kapcsolatot ápolt az anyaországi cserkészekkel is. Kitartó munkásságának köszönhetően vette kezdetét és vált a legnagyobb létszámú csapattá a szabadkai 131.sz. Török Bálint cserkészcsapat 1941-re. Buzetzky Ferenc cserkésztiszt a 1944-es kivégzések áldozatává vállt.

A megemlékezés keretében az 52.sz. szabadkai Kosztolányi Dezső cserkészcsapat parancsnoka Úri Szűcs Réka segédtiszt helyezett el koszorút Buzetzky Ferenc cserkésztiszt sírjánál. Az egybegyűltek gyertyagyújtással emlékeztek a szabadkai 131.számú Török Bálint cserkészcsapat egykori parancsnokáról.

52.sz. Kosztolányi Dezső cserkészcsapat