Webképzésen jártunk

A koronavírus járvány okozta új helyzetre való tekintettel a Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2. számú webképzését kezdte meg 2021 februárjában. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség segédőrsvezető-képzésének vezetői is részt vettek a márciusi webképzési alkalmon. A magyar cserkészszövetségek között gyakori szokás, hogy egymás vezetőképzésén vagy valamely programján részt veszünk. Az ilyen alkalmak lehetőséget biztosítanak ismerkedésre, tapasztalatcserére és új módszerek megismerésére. Bár személyesen nem tudunk cserkészprogramon részt venni és ellátogatni más szövetségekhez, attól függetlenül az online tér, még nagyobb teret ad. A fizikai távolságok legyőzhetőek, így vett részt a világ három kontinenséről, negyven különböző városban élő cserkész a webképzésen. Ausztráliában még hajnalodott, Clevelandban ebédidőhöz közeledett, Szabadkán pedig késő délután volt, amikor a webképzés kezdetét vette. Négy képzésen lehetett részt venni: őrsvezetőképzés, kiscserkész-őrsvezetőképzés, segédtiszti és kiscserkész-segédtiszti képzés. Mi vajdaságiak főként a segédtiszti és a kiscserkész-segédtiszti képzéseken vettünk részt. A vajdasági cserkészek gondolatai és élményei a webképzésről: 

  • A világ rohamosan változik, ami ma újdonság az már holnap nem biztos. Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a lépést és fejlődni tudjunk, nekünk is alkalmazkodni kell.  A webképzés is ezt szolgálja. Lehetőségünk van határokat és időzónákon át kapcsolatot tartani cserkészekkel. Közösen keressük a megoldásokat, tapasztalatot cserélünk, tanácsot kapunk-adunk… A webképzést legjobban egy cseh közmondás írja le: „Aki csinálni akar valamit, talál rá eszközt, aki nem akar csinálni semmit, talál rá mentséget.”
  • Érdekes volt hallani a más-más országokból és környezetből érkező cserkészek véleményeit a magyarságukról, illetve hallhattunk egész újféle problémákról és megoldásokról, amelyekkel itthon még nem szembesültünk. Tetszett, hogy felosztották a társaságot kisebb csoportokra a könnyebb munkafolyamat érdekében. 
  • A webképzés lehetőséget biztosított arra, hogy láthassuk más országokban élő magyar cserkészeket. A KCSST képzés sok gyakorlati példát mutatott, amelyekből a későbbiekben ötleteket tudunk meríteni a saját kiscserkészeink foglalkoztatásához. 
  • Jó volt hallani történeteket különböző keretmesékről vagy hogy hogyan zajlik külföldön a menőbbnél mennőbb történetek köré írt táborok és hétvégék. Jó volt tapasztalt vezetőktől hallani a bevált módszereket. 
  • Számomra az volt érdekes, hogy amit a ST képzésen adtak elő, azt mi már az ŐVK-ban elsajátítottuk. Gondolom más igények vannak más-más szövetségeknek. Nálunk emberhiányban gyorsan meg kell tanulnunk egyest-mást, náluk pedig minden megbízatást másképp átélni. 
  • Érdekes volt összehasonlítani a más környezetben élő magyar cserkészek nézőpontjait a miénkkel. Éreztem, hogy valami nagyobbnak vagyok a része. 

Reméljük hamarosan lehetőségünk nyílik személyes találkozókra, de addig is biztatnék mindenkit, hogy amennyiben módja és lehetősége van, kapcsolódjon be online cserkész programokra is. 

Farkas Zsuzsanna