Tiszától a Járásig: Kaland és tanulás a pusztában

A hétvégén két őrsnyi lelkes cserkész vett részt az I. Kanizsai tájékozódási portyán, mely a „Tiszától a Járásig” nevet viselte. Az esemény célja nem csupán a tájékozódási készségek fejlesztése volt, hanem egyben egy felejthetetlen közösségi élmény nyújtása is.

A nap izgalmas kihívással indult: a cserkészeknek egy palackpóstát kellett kihalászniuk a Tiszából, de nem akárhogy, hanem kenukkal! Az evezéssel nem is volt gond, inkább a helyes irány tartásával, de végül mindkét csapat sikeresen megtalálta a vízben rejtőző palackokat, amelyekben a további útvonalat rejtő térképek lapultak.

A folyót elhagyva a cserkészek a pusztában folytatták útjukat, céljuk a Pusztaforrás Ilonafalu tanya megtalálása volt. Útközben különféle fejtörőkkel találkoztak, amelyek megoldásával haladhattak tovább. A helyi csapat könnyebben boldogult a feladványokkal, míg a vendégek ugyan kissé eltévedtek, de végül ők is sikeresen megérkeztek a tanyára – némi segítséggel.

Délután a résztvevők egy kis pihenésképp társasjátékoztak, amely nagyszerű csapatépítő alkalomnak bizonyult. Az este spagettivel zárult – amely vagy nagyon finom volt, vagy kevés, mert a kondér teljesen üres volt a vacsora végére!

Ahogy besötétedett, a cserkész hagyományoknak megfelelően tábortűz köré gyűltünk, ahol mesék és dalok kíséretében zártuk a napot. A holdfelkelte után egy csillagászati előadást is meghallgathattak a résztvevők, amely különleges élményt nyújtott a csendes és tiszta éjjeli égbolt alatt.

Az éjszakai szálláshely választása szavazással dőlt el: a többség úgy döntött, hogy a jurtában alszunk. Azonban a hideg pusztai éjszaka sokakat meglepett, így reggelre szinte mindenki megbánta a bátor döntést.

Napfelkeltével keltünk, és egy frissítő reggeli tornával köszöntöttük az új napot. Reggeli után a cserkészek métáztak egyet, amíg a szervezők a következő programot készítették elő. Egy tájfutó versennyel folytattuk a napot. Bár a pálya egyszerű volt, mivel ez egyéni program volt, a cserkészek azért néhol nagyokat tévedtek, így még van hova fejlődnünk ezen a téren.

Összességében a portya tanulságos és élményekkel teli volt. Már most biztos, hogy jövőre is visszatérünk, hogy még többet tanuljunk és még jobban szórakozzunk! Találkozunk a II. Kanizsai tájékozódási portyán!
A program a Magyar Korámány támogatásával tudott megvalósulni! Tájolókat tudtunk vásárolni valamint az étkezést is a támogatásból tudtuk biztosítani és ezért nagyon hálásak vagyunk!



2024.09.24

Magyarkanizsa
Popov Tihomir