Nyári táborok a Welker-tanyán

Idei nyár sem tudta megúszni a cserkészek jelenlétét a Welker-tanya környékén. Sőt, idén két táborra is sor került a már megszokott helyen.

Az egyikben lovagok vettek részt, vagyis apródok, akik egy hét leforgása alatt váltak igazi vitézekké. Ez volt a már hatodik nyílt tábor, ahol Kecskés Endre segédtiszt volt a táborparancsnok. Ő és vezetőgárdája 70 gyereket foglalkoztatott 6 napon át, ahol kézműves foglalkozások, meseerdő, tábortüzek, akadályverseny, cserkészjátékok, számháború töltötte ki az apródok idejét. A tábor végi lovaggá ütés már csak tényleg hab volt a tortán. Szent László éve van, ezért ez adta a tábor alapmeséjét.

A másik helyszínen egy komolyabb hangvételű tábor volt. Ugyanis őrsvezetőképzés folyt a Welker-tanyától egy csatakiáltásnyira. Az utóbbi években egyre csak szaporodnak a cserkészek és egyre nagyobb igény van a képzett őrsvezetőkre. A nagy igény szülte azt az ötletet, hogy idén nem más cserkészszövetségekbe lettek küldve az őrsvezetőjelöltek, hanem itthon, Vajdaságban lett megtartva a képzés. 27 jelölt számára sikerült 20 kiképzőt mozgósítani, ezek közül több magyarországi és erdélyi segítség is volt. A kiképzők száma lehet soknak tűnik, de nem csak a leendő őrsvezetők kaptak kiképzést ebben a táborban, hanem egy új kiképzőgárdát is próbált a Szövetségünk kinevelni, ezért ennek a tábornak így kétszeres jelentősége van.

A két tábor igen jó szimbiózisban tudott élni, hiszen az őrsvezetők a nyílt tábor lakóin tudták gyakorolni, mit is jelent egy őrs vezetése, hogyan tudnak érdekes, élvezetes őrsi órákat megtervezni és azokat megtartani.

Eme két tábor remélhetőleg egy mérföldkő lesz a Vajdasági Magyar Cserkésszövetség, de az Északbácskai Magyar Cserkészegyesület életében is.