Vízi élet

A Szövetségünkben tavaly elindult vízicserkészet idén már ígéretes munkába kezdett, és élménydús programokkal tarkította a topolyai 33.sz Szent Gellért cserkészcsapat és az Észak-Bácskai Cserkész Körzet éves munkáját. Idén tavasszal indult kezdeményezés folytán, mely evezésben gyakorlott cserkészvezetők kiképzését tűzte ki feladatául, az első evezős nap már április 17-én, Húsvéthétfőn megszervezésre került. Kissé szeles volt az idő, és hűvös a víz, de ez senki sem riasztott el a vízre szállástól.
A következő program a Magyar Cserkész Szövetség vízi szakágának jóvoltából valósult meg, amikor Baja mellett, a Gemenci erdőben csónakáztunk majáliskor, három napon át, Pásztor Orsolyával Csantavérről és Pásztor Máriával Zentáról. Megterhelő napok voltak azok, de ez által nagyon sokat gyakoroltunk evezést, kommunikációt, önfegyelmet, bizalmat a hajós társunk felé, és gyönyörű szép vidéket jártunk be.
A nyár az év legmegfelelőbb időszaka a vizes sportokhoz. De nem féltetlenül adódik gyakrabban alkalom lapáthoz nyúlni. Június 30. és július 2-a között tartottuk meg a vízicserkész vezetőképző záró túráját, mely a Szentendrei-sziget megkerüléséből állt.

Két nap lapátolás árral szemben a Duna szentendrei ágán, és egy nap sodrásban a fő ágon. Kezdő evezősnek minden táj újszerű a vízről nézve, de sok olyat láttunk és tapasztaltunk, amit a vezetőnk is csak ritkán, előbúvó szigetek, zátonyok, melyeken könnyebb gyalogolni, mint evezni, köszönve azt az alacsony vízállásnak, és gyurgyalagot figyelhettünk meg egészen közelről.

A topolyai tó kiváló lehetőség számunkra, hogy élvezzük a kenuzás, és vizes játékok élményeit.
Tettünk ezt többször a nyár folyamán, családosan, csapaton belül, vagy más testvércsapattal egyetemben. Szeptember 16-án került sor arra, hogy a csantavéri 16.sz Szilágyi Erzsébet cserkészcsapat eljött hozzánk, és a teljes szombat délelőttöt együtt töltöttük.
Kenuzásban, szivacsrúd-, vagyis nudli harcban, a bátrabbak úszásban, és szabadtéri játékokban. Melyet délután a XXII. Mézkarneválon való közös felvonulásunkkal zártunk.Programjaink megvalósításáért köszönet illeti a Vajdasági Magyar Cserkészszövetséget, az Észak-Bácskai Cserkészkörzetet és Topolya Községet.

Evezzünk még egy csónakban!
Cserkészüdvözlettel:
Kokrehel József